Bootkap en zeilen reinigen en impregneren

Bootkap en zeilen reinigen en impregneren

Het onderhoud en het reinigen van bootkap en zeilen

Wij zijn gespecialiseerd in het (her)stofferen van boten en jachten en hebben daardoor veel contact met de eigenaren. Tijdens dit contact krijgen wij ook veel vragen aangaande het reinigen van zeilen en bootkappen.
Vaak wordt gedacht dat het gebruikte doek voor een zeil of een bootkap goed beschermd is tegen bijvoorbeeld algen en schimmels, omdat ze vanaf fabriek worden voorzien van een coating. Fabrikanten hebben echter te maken met strenge milieu eisen, waardoor dit onmogelijk is.

UV stralen zijn de grote boosdoeners

Als u een nieuw zeil of een nieuwe bootkap heeft aangeschaft, biedt de coating vanaf fabriek voor maximaal één seizoen bescherming. Met name UV stralen tasten deze bescherming aan! Wij adviseren dan ook om minimaal één keer per jaar uw zeil of bootkap te behandelen met een daarvoor geschikt impregneermiddel.
Vergeet de binnenkant niet! Behandel niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant van het doek! De binnenkant is juist de plaats waar schimmels en weerplekken ontstaan. Door het doek te behandelen met een impregneermiddel, krijgen schimmels en algen minder kans zich hieraan te hechten.

Pas op met het toepassen van willekeurige reinigingsmiddelen!

Als u met onjuiste reinigingsmiddelen uw zeil of bootkap reinigt, krijgt u deze wellicht schoon, maar wordt het materiaal van het doek aangetast. Neem bijvoorbeeld groene zeep. Groene zeep is een milde zeep, maar laat een vettig laagje achter, ook na grondig spoelen. Deze vettige laag is een ideale hechtingsbodem voor schimmels en algen. Ook zullen er veel sneller weerplekken in het doek komen. Tot slot zorgt de vettige laag ervoor dat het doek minder goed waterdicht blijft. Het impregneermiddel botst namelijk met achtergebleven zeepresten.

Tips voor het reinigen van uw zeil of bootkap!

Impregneer het doek jaarlijks aan de binnen- en buitenkant met een daartoe geschikt middel;
Reinig het doek daarnaast regelmatig met water en een zachte borstel;
Als handwarm water niet meer voldoende is om het schoon te krijgen, gebruik dan een daartoe ontwikkeld (tent)doekreinigingsmiddel.

Sorry, comments are closed for this post.

Team Calypso

Welkom in onze beide vestigingen; Capelle a/d IJssel en Zwartsluis

Theo Admiraal stelt zijn bedrijf met 12 vaste vakmensen aan u voor in het presentatiefilmpje, te vinden op deze website rechts onder.

U kunt bij Johan terecht voor vragen over de restauratie van uw zitmeubelen. Johan is bedrijfsleider in de vestiging Capelle a/d IJssel van Stoffeerderij Calypso

Jan Willem van ’t Wout, bedrijfsleider in de vestiging Zwartsluis.

Elias Admiraal, vertegenwoordiging buitendienst Stoffeerderij Calypso

Bij Jacques Admiraal kunt u terecht voor vragen over de restauratie van uw zitmeubelen. Bovendien worden in zijn meubelatelier nieuwe meubelen gefabriceerd voor de project- en interieurbouw.

Theo Admiraal Stoffeerderij Calypso

Theo Admiraal Stoffeerderij Calypso

Capelle a/d IJssel en Zwartsluis

Johan Bloodshoofd bedrijfsleider

Johan Bloodshoofd bedrijfsleider

Capelle a/d IJssel

Jan Willem van ’t Wout bedrijfsleider

Jan Willem van ’t Wout bedrijfsleider

Zwarsluis

Elias Admiraal Stoffeerderij Calypso

Elias Admiraal Stoffeerderij Calypso

Zwarsluis

Jacques Admiraal – Meubelatelier Calypso

Jacques Admiraal – Meubelatelier Calypso

Capelle a/d IJssel