Meubelstoffen van natuurlijke materialen

Meubelstoffen van natuurlijke materialen

Eigenschappen meubelstoffen

Meubelstoffen zijn tegenwoordig in allerlei maten, vormen en varianten te verkrijgen. Maar waar moet u op letten als u op het punt staat uw meubelstuk te laten herstofferen of als u een nieuw meubelstuk wilt aanschaffen.

Meubelstoffen zijn onder te verdelen in drie hoofdgroepen:

Natuurlijk materiaal
Half synthetisch materiaal
Synthetisch materiaal
In dit eerste stuk gaan we dieper in op meubelstoffen van natuurlijke materialen.
De eerste 3 meubelstoffen zijn dierlijk en bestaan uit eiwitvezels, de laatste 2 meubelstoffen zijn plantaardig.

Wol

Wol is het meest voorkomende dierlijke vezel en is voornamelijk afkomstig van een schaap. Het bestaat uit dunne, zachte haren. De vezel van wol is zeer dun en heeft de vorm van een hol buisje waar lucht in zit. Door de schubben aan de zijkant en doordat wol gekroesd is, laat het zich goed vervormen. Wol is een sterk materiaal dat zich goed laat reinigen. Tevens is het goed te bewerken en neemt het pigment goed op. De meeste wol wordt geproduceerd in China, Nieuw-Zeeland en Australiƫ. Wol heeft ongeveer 20 bochten per 2,5 centimeter. Hierdoor wordt de lucht goed vastgehouden.

Wolvezels variƫren in dikte, tussen 10 micrometer voor de fijne wol in de binnenvacht van het Merino schaap tot 40 micrometer in de buitenvacht van het Shetlandschaap. Van nature heeft wol een hoge elasticiteit. Dit betekent dat wol de neiging heeft terug te keren naar zijn oorspronkelijke vorm.

De meeste mensen krijgen last jeuk als de wol dikker is dan 28 micrometer. Dit wordt dan ook het jeukpunt genoemd.

Mohair

Mohair wordt vervaardigd van het haar van de Angorageit en is het meest duurzame dierlijke vezel. De wol van de Angorageit groeit ongeveer 2 centimeter per maand en levert ongeveer 7 tot 9 kilogram per jaar op. De ruwe mohair is goed te spinnen, uitstekend te verven en het glanst als zijde. Mohairvezels zijn sterk en bezitten een hoge slijtvastheid. De vezels munten uit door hun elasticiteit, kleurechtheid en hun kreukherstellend en vuilafstotend vermogen. De vuilafstotende eigenschap is te danken aan het vetgehalte in de vezel. Het materiaal is sterker dan schapenwol, maar krimpt en vervilt ook.

Natuurzijde

Natuurzijde wordt vervaardigd uit het coconspinsel van de zijderups. Zijde is de sterkste natuurlijke vezel die er bestaat. Een zijde draad is tussen de 300 en 900 meter lang en ongeveer 10 micrometer dik. Voor het vervaardigen van 1 kilogram zijde, zijn ongeveer 5000 cocons nodig.

Cellulose vezels

Dit zijn plantaardige vezels.
De bekendste stoffen die hiervan worden gemaakt zijn katoen en linnen. Deze stoffen zijn mooi van kleur en zijn sterk. Beide stoffen hebben de eigenschap te gaan kreuken en te pletten, maar dat is voor veel mensen de charme van deze stof.

Linnen

Linnen wordt vervaardigd uit de bast van de vlasplant. Door zijn lange vezelstructuur en hoge gehalte aan wasachtige bestandsdelen heeft linnen een mooie glans. Vlas heeft in vergelijking met katoen een mindere draaiing. De structuur is grover en heeft verdikkingen. Linnen is sterker dan katoen en heeft nog meer kreukvorming.

Katoen

meubelstoffen van natuurlijke materialen katoen

Katoen wordt gewonnen uit het vruchtpluis van de katoenplant. Na het plukken en het verwijderen van de zaden, wordt het katoen gesponnen, waarna het verwerkt kan worden. Van nature heeft katoen een draaiing in de vezel zitten, waarvan een klein stukje vezel geen schubben heeft. Het materiaal wordt sterker zodra het nat wordt. Katoen is niet zo makkelijk te vervormen als wol. Van oorsprong is het product een beetje dof. De glans ontstaat door lichtinval. Katoen is goed te bewerken, maar verschiet van kleur door lichtinval. Dit verschil is snel en goed waarneembaar.

Sorry, comments are closed for this post.

Team Calypso

Welkom in onze beide vestigingen; Capelle a/d IJssel en Zwartsluis

Theo Admiraal stelt zijn bedrijf met 12 vaste vakmensen aan u voor in het presentatiefilmpje, te vinden op deze website rechts onder.

U kunt bij Johan terecht voor vragen over de restauratie van uw zitmeubelen. Johan is bedrijfsleider in de vestiging Capelle a/d IJssel van Stoffeerderij Calypso

Jan Willem van ’t Wout, bedrijfsleider in de vestiging Zwartsluis.

Elias Admiraal, vertegenwoordiging buitendienst Stoffeerderij Calypso

Bij Jacques Admiraal kunt u terecht voor vragen over de restauratie van uw zitmeubelen. Bovendien worden in zijn meubelatelier nieuwe meubelen gefabriceerd voor de project- en interieurbouw.

Theo Admiraal Stoffeerderij Calypso

Theo Admiraal Stoffeerderij Calypso

Capelle a/d IJssel en Zwartsluis

Johan Bloodshoofd bedrijfsleider

Johan Bloodshoofd bedrijfsleider

Capelle a/d IJssel

Jan Willem van ’t Wout bedrijfsleider

Jan Willem van ’t Wout bedrijfsleider

Zwarsluis

Elias Admiraal Stoffeerderij Calypso

Elias Admiraal Stoffeerderij Calypso

Zwarsluis

Jacques Admiraal – Meubelatelier Calypso

Jacques Admiraal – Meubelatelier Calypso

Capelle a/d IJssel