Meubelstoffen van synthetische materialen

Meubelstoffen van synthetische materialen

Eigenschappen meubelstoffen (deel 2) Meubelstoffen van half synthetische materialen

Viscose is in 1891 uitgevonden door Akzo. Akzo is een vooraanstaand producent van specialistische chemicaliën. De viscose wordt kunstmatig vervaardigd via een chemische procedure met houtcellulose. Het hout wordt eerst verpulverd en vervolgens in een stollingsbad vermengd met chemicaliën. De vezel die op deze manier ontstaat, staat ook bekend als kunstzijde, celvezel of rayon.

Viscose is de goedkoopste vezel, maar is ook een minder sterke vezel. Dit is de reden dat dit materiaal vaak vermengd wordt met katoen. Het materiaal heeft als ander nadeel dat het erg brandbaar is en dat het fluweelachtige oppervlak gevoelig is voor aanraking en vocht.
Na een aantal dagen gebruik zullen de kussens, bekleed met een gladde viscose bekleding, een ‘shabby’ uiterlijk krijgen. Dit geeft een veranderlijke en marmerachtige uitstraling. Deze eigenschap is karakteristiek voor viscose en linnen.
Wanneer de pool van een stof met viscose nat wordt, moet dit zo snel mogelijk worden drooggemaakt met bijvoorbeeld een föhn. Als het droog is, moet de pool worden geborsteld, zodat het weer gaat oplichten.

Meubelstoffen van synthetische materialen

Synthetische vezels worden vervaardigd uit producten uit de olie- en chemische industrie. De chemische vloeistof wordt door kleine gaatjes geperst en wordt onmiddellijk hard. Zo ontstaan er harde draden. De synthetische vezels zijn sterk en bezitten een hoge slijtvastheid.

Nylon

Nylon is een afvalproduct van ruwe olie. Het is een zeer sterk materiaal dat vaak verwerkt wordt met touw of katoen. Zodra het materiaal warm wordt gaat het plakken. Nylon is goed te verven en heeft weinig last van water.

Acryl

De acrylvezel is in verschillende doorsneden te vinden: de ronde vorm, de boonvorm, de haltervorm en de gelobde vorm (ondiepe insnijdingen). Bij de laatste drie is vormen is een schijnlumen aanwezig. Vaak vertonen de vezels ook spleetjes in de lengterichting.

Polyester

Dit is een gladde, ronde vezel waarin vaak kleine zwarte puntjes voorkomen. Bij het afknippen van de vezel zal op dat punt de vezel platter worden. Polyester is een ideale mengvezel bij katoen, wol en viscose.

Polyamide

Polyamide bestaat meestal uit een rechte vezel, die eventueel gematteerd kan worden. Er bestaat ook een getextureerde vezel. Deze vezel heeft een grotere elasticiteit en is volumineuzer.

Sorry, comments are closed for this post.

Team Calypso

Welkom in onze beide vestigingen; Capelle a/d IJssel en Zwartsluis

Theo Admiraal stelt zijn bedrijf met 12 vaste vakmensen aan u voor in het presentatiefilmpje, te vinden op deze website rechts onder.

U kunt bij Johan terecht voor vragen over de restauratie van uw zitmeubelen. Johan is bedrijfsleider in de vestiging Capelle a/d IJssel van Stoffeerderij Calypso

Jan Willem van ’t Wout, bedrijfsleider in de vestiging Zwartsluis.

Elias Admiraal, vertegenwoordiging buitendienst Stoffeerderij Calypso

Bij Jacques Admiraal kunt u terecht voor vragen over de restauratie van uw zitmeubelen. Bovendien worden in zijn meubelatelier nieuwe meubelen gefabriceerd voor de project- en interieurbouw.

Theo Admiraal Stoffeerderij Calypso

Theo Admiraal Stoffeerderij Calypso

Capelle a/d IJssel en Zwartsluis

Johan Bloodshoofd bedrijfsleider

Johan Bloodshoofd bedrijfsleider

Capelle a/d IJssel

Jan Willem van ’t Wout bedrijfsleider

Jan Willem van ’t Wout bedrijfsleider

Zwarsluis

Elias Admiraal Stoffeerderij Calypso

Elias Admiraal Stoffeerderij Calypso

Zwarsluis

Jacques Admiraal – Meubelatelier Calypso

Jacques Admiraal – Meubelatelier Calypso

Capelle a/d IJssel