DE VOORDELEN VAN STOFFEREN MET EEN CNC-MACHINE »

Meubelstoffen van natuurlijke materialen

Eigenschappen meubelstoffen


Meubelstoffen zijn tegenwoordig in allerlei maten, vormen en varianten te verkrijgen. Maar waar moet u op letten als u op het punt staat uw meubelstuk te laten herstofferen of als u een nieuw meubelstuk wilt aanschaffen.

Meubelstoffen zijn onder te verdelen in drie hoofdgroepen:


  • Natuurlijk materiaal
  • Half synthetisch materiaal
  • Synthetisch materiaal
  • stofferen van scheepsinterieur

In dit eerste stuk gaan we dieper in op meubelstoffen van natuurlijke materialen. De eerste 3 meubelstoffen zijn dierlijk en bestaan uit eiwitvezels, de laatste 2 meubelstoffen zijn plantaardig.

Wol


Wol is het meest voorkomende dierlijke vezel en is voornamelijk afkomstig van een schaap. Het bestaat uit dunne, zachte haren. De vezel van wol is zeer dun en heeft de vorm van een hol buisje waar lucht in zit. Door de schubben aan de zijkant en doordat wol gekroesd is, laat het zich goed vervormen. Wol is een sterk materiaal dat zich goed laat reinigen. Tevens is het goed te bewerken en neemt het pigment goed op. De meeste wol wordt geproduceerd in China, Nieuw-Zeeland en Australiƫ. Wol heeft ongeveer 20 bochten per 2,5 centimeter. Hierdoor wordt de lucht goed vastgehouden.

Wolvezels variƫren in dikte, tussen 10 micrometer voor de fijne wol in de binnenvacht van het Merino schaap tot 40 micrometer in de buitenvacht van het Shetlandschaap. Van nature heeft wol een hoge elasticiteit. Dit betekent dat wol de neiging heeft terug te keren naar zijn oorspronkelijke vorm.

De meeste mensen krijgen last jeuk als de wol dikker is dan 28 micrometer. Dit wordt dan ook het jeukpunt genoemd.

Mohair


Mohair wordt vervaardigd van het haar van de Angorageit en is het meest duurzame dierlijke vezel. De wol van de Angorageit groeit ongeveer 2 centimeter per maand en levert ongeveer 7 tot 9 kilogram per jaar op. De ruwe mohair is goed te spinnen, uitstekend te verven en het glanst als zijde. Mohairvezels zijn sterk en bezitten een hoge slijtvastheid. De vezels munten uit door hun elasticiteit, kleurechtheid en hun kreukherstellend en vuilafstotend vermogen. De vuilafstotende eigenschap is te danken aan het vetgehalte in de vezel. Het materiaal is sterker dan schapenwol, maar krimpt en vervilt ook.

Natuurzijde


Natuurzijde wordt vervaardigd uit het coconspinsel van de zijderups. Zijde is de sterkste natuurlijke vezel die er bestaat. Een zijde draad is tussen de 300 en 900 meter lang en ongeveer 10 micrometer dik. Voor het vervaardigen van 1 kilogram zijde, zijn ongeveer 5000 cocons nodig.

Cellulose vezels


Dit zijn plantaardige vezels. De bekendste stoffen die hiervan worden gemaakt zijn katoen en linnen. Deze stoffen zijn mooi van kleur en zijn sterk. Beide stoffen hebben de eigenschap te gaan kreuken en te pletten, maar dat is voor veel mensen de charme van deze stof.

Linnen


Linnen wordt vervaardigd uit de bast van de vlasplant. Door zijn lange vezelstructuur en hoge gehalte aan wasachtige bestandsdelen heeft linnen een mooie glans. Vlas heeft in vergelijking met katoen een mindere draaiing. De structuur is grover en heeft verdikkingen. Linnen is sterker dan katoen en heeft nog meer kreukvorming.

Katoen


Katoen wordt gewonnen uit het vruchtpluis van de katoenplant. Na het plukken en het verwijderen van de zaden, wordt het katoen gesponnen, waarna het verwerkt kan worden. Van nature heeft katoen een draaiing in de vezel zitten, waarvan een klein stukje vezel geen schubben heeft. Het materiaal wordt sterker zodra het nat wordt. Katoen is niet zo makkelijk te vervormen als wol. Van oorsprong is het product een beetje dof. De glans ontstaat door lichtinval. Katoen is goed te bewerken, maar verschiet van kleur door lichtinval. Dit verschil is snel en goed waarneembaar.

Echt vakmanschap
Maatoplossingen mogelijk
Zakelijk en particulier
Persoonlijk advies

Bel mij terug

Laat uw nummer achter en we bellen u binnen één werkdag terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met je gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Stoffeerderij Calypso

Locatie Capelle a/d IJssel

Cornusbaan 23 2908 KB, Capelle a/d IJssel 085 - 006 72 63 capelle@calypso.nl

Locatie Steenwijk

Veenderij 20 8331 VH, Steenwijk 085 - 006 72 60 steenwijk@calypso.nl
We zijn verhuisd »