DE VOORDELEN VAN STOFFEREN MET EEN CNC-MACHINE »

Meubelstoffen van synthetische materialen

Eigenschappen meubelstoffen (deel 2) Meubelstoffen van half synthetische materialen


Viscose is in 1891 uitgevonden door Akzo. Akzo is een vooraanstaand producent van specialistische chemicaliën. De viscose wordt kunstmatig vervaardigd via een chemische procedure met houtcellulose. Het hout wordt eerst verpulverd en vervolgens in een stollingsbad vermengd met chemicaliën. De vezel die op deze manier ontstaat, staat ook bekend als kunstzijde, celvezel of rayon.

Viscose is de goedkoopste vezel, maar is ook een minder sterke vezel. Dit is de reden dat dit materiaal vaak vermengd wordt met katoen. Het materiaal heeft als ander nadeel dat het erg brandbaar is en dat het fluweelachtige oppervlak gevoelig is voor aanraking en vocht. Na een aantal dagen gebruik zullen de kussens, bekleed met een gladde viscose bekleding, een ‘shabby’ uiterlijk krijgen. Dit geeft een veranderlijke en marmerachtige uitstraling. Deze eigenschap is karakteristiek voor viscose en linnen. Wanneer de pool van een stof met viscose nat wordt, moet dit zo snel mogelijk worden drooggemaakt met bijvoorbeeld een föhn. Als het droog is, moet de pool worden geborsteld, zodat het weer gaat oplichten.

Meubelstoffen van synthetische materialen


Synthetische vezels worden vervaardigd uit producten uit de olie- en chemische industrie. De chemische vloeistof wordt door kleine gaatjes geperst en wordt onmiddellijk hard. Zo ontstaan er harde draden. De synthetische vezels zijn sterk en bezitten een hoge slijtvastheid.

Nylon


Nylon is een afvalproduct van ruwe olie. Het is een zeer sterk materiaal dat vaak verwerkt wordt met touw of katoen. Zodra het materiaal warm wordt gaat het plakken. Nylon is goed te verven en heeft weinig last van water.

Acryl


De acrylvezel is in verschillende doorsneden te vinden: de ronde vorm, de boonvorm, de haltervorm en de gelobde vorm (ondiepe insnijdingen). Bij de laatste drie is vormen is een schijnlumen aanwezig. Vaak vertonen de vezels ook spleetjes in de lengterichting.

Polyester


Dit is een gladde, ronde vezel waarin vaak kleine zwarte puntjes voorkomen. Bij het afknippen van de vezel zal op dat punt de vezel platter worden. Polyester is een ideale mengvezel bij katoen, wol en viscose.

Polyamide


Polyamide bestaat meestal uit een rechte vezel, die eventueel gematteerd kan worden. Er bestaat ook een getextureerde vezel. Deze vezel heeft een grotere elasticiteit en is volumineuzer.

Echt vakmanschap
Maatoplossingen mogelijk
Zakelijk en particulier
Persoonlijk advies

Bel mij terug

Laat uw nummer achter en we bellen u binnen één werkdag terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met je gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Stoffeerderij Calypso

Locatie Capelle a/d IJssel

Cornusbaan 23 2908 KB, Capelle a/d IJssel 085 - 006 72 63 capelle@calypso.nl

Locatie Steenwijk

Veenderij 20 8331 VH, Steenwijk 085 - 006 72 60 steenwijk@calypso.nl
We zijn verhuisd »