MEUBELSTOFFERING, WELKE STOF HEB IK NODIG?

4 JUL 2019

Meubelstofferen: praktische tips bij het overwegen van de juiste stofkeuze

Er zijn ontzettend veel meubelstoffen te verkrijgen in verschillende maten, vormen en varianten. Niet elke stof is geschikt voor uw project. Dit is namelijk erg afhankelijk van de eigenschappen van een stof. Maar waar moet u dan op letten als u op het punt staat om uw meubelstuk te laten herstofferen of een nieuw meubelstuk wilt laten ontwerpen? In dit artikel geven wij praktische tips om u wegwijs te maken in het grote aanbod aan meubelstoffen.

Voordat u een stof uitkiest is het belangrijk om te bedenken wat de functie van het meubel is en waar het komt te staan. Wordt het regelmatig gebruikt en heeft u kinderen? Dan overweegt u waarschijnlijk een stof die eenvoudig te behandelen is en lang mee gaat. Of komt het meubel te staan op een plek met veel zonlicht? Dan is het belangrijk dat de stof niet snel vaal wordt.
Dit zijn allemaal factoren die u in overweging moet nemen alvorens u een meubelstof uitkiest, zodat u voor een langere periode plezier heeft van uw meubelstuk.

 

DE DRIE HOOFDCATEGORIEËN VAN MEUBELSTOFFEN

Zoals eerder is benoemd zijn er ontzettend veel verschillende stoffen. Over het algemeen worden deze stoffen gegroepeerd in drie verschillende categorieën bestaande uit:

• Natuurlijk materiaal

• Half synthetisch materiaal

• Synthetisch materiaal

 

MEUBELSTOFFEN VAN NATUURLIJK MATERIAAL

Natuurlijk materiaal wordt opgesplitst in twee soorten namelijk dierlijke materialen en plantaardige materialen.

Dierlijke materialen
Onder dierlijke materialen vallen wol, mohair en natuurzijde. Elk dierlijke stof bestaat uit eiwitvezels. Hieronder worden deze stoffen nader toegelicht.

Wol
Wol is afkomstig van een schaap en is de meest populaire dierlijke vezel. Het is een hele zachte en lichte stof, maar tegelijkertijd ook zeer sterk. Dit maakt wol een duurzame stof. Naast dat wol een stof is van hoge kwaliteit geeft het uw meubelstuk ook een warme en sfeervolle uitstraling. Het heeft een vintage look wat tegenwoordig erg populair is. Een ander voordeel van wol is dat het 100% recyclebaar is, waardoor het bijdraagt aan het stoppen van de wegwerpmaatschappij. Dankzij het natuurlijke wolvet in de stof is het ook nog eens zelfreinigend, bacterie werend en vuilafstotend. Tot slot werkt wol brandvertragend, omdat het verbrandingspunt erg hoog ligt. Ook vormt het geen brandende druppels, waardoor het niet zorgt voor een uitbreiding bij brand.

Mohair
Mohair is afkomstig van de Angorageit. Mohairvezels zijn erg sterk en slijtvast, waardoor de stof zeer lang mee gaat. Deze stof is sterker dan schapenwol, waardoor het de meest duurzame dierlijke vezel is. Verder heeft Mohair hele mooie en diepe kleuren, omdat het uitstekend geverfd kan worden. Dit maakt de meubelstof kleurecht en voorkomt een vale kleur als gevolg van zonlicht. Ook de glans die de stof heeft is erg mooi. Vanwege het hoge vetgehalte in de vezel van Mohair is het daarnaast vuilafstotend en eenvoudig te reinigen.

Natuurzijde
Uit het coconspinsel van de zijderups is natuurzijde afkomstig. Zijde is de sterkste natuurlijke vezel die er bestaat. Het is een bijzondere stof en erg geliefd vanwege de opvallende glans. Dit geeft uw meubelstuk een luxe uitstraling. Daarnaast is het ook één van de zachtste stoffen. Het nadeel van zijde is echter dat het redelijk kostbaar is. Verder kan de stof slecht tegen de blootstelling aan zonlicht en is het lastig te reinigen.

Plantaardige materialen
Plantaardige stoffen bestaan uit cellulose vezels. De meest voorkomende stoffen die hiervan worden gemaakt zijn katoen en linnen. Deze stoffen zijn mooi van kleur en erg sterk. Beide stoffen hebben de eigenschap te gaan kreuken en te pletten, maar veel mensen vinden dit juist een mooie eigenschap.

Linnen
Linnen wordt vervaardigd uit de bast van de vlasplant. Dankzij de lange vezelstructuur en het hoge wasachtige gehalte heeft linnen een mooie glans. Daarbij komt dat deze stof uw meubelstuk een warme uitstraling geeft, mede doordat het een fijn geweven stof is. De structuur van linnen is vrij grof en heeft verdikkingen, waardoor het een sterk is en er meer kreukvorming ontstaat dan bij katoen. Een ander voordeel ten opzichte van katoen is dat het beter bestand is tegen de invloeden van zonlicht.

Katoen
Katoen is een eencellige vezels die afkomstig is uit het vruchtpluis van de katoenplant. Het is de meest populaire vezel voor meubelstoffen. Katoen is een zacht en luchtdoorlatend weefsel met een warmte regulerende werking. Het bestaat uit een gedraaide vezels, waardoor het een natuurlijke uitstraling heeft. Daarnaast is katoen erg bewerkbaar, maar verandert het helaas wel van kleur door lichtinval.

 

MEUBELSTOFFEN VAN HALF SYNTHETISCH MATERIAAL

Half synthetische vezels hebben een natuurlijke grondstof als basis, maar worden via een kunstmatige proces gemaakt.

Viscose
De viscose wordt kunstmatig vervaardigd via een chemische procedure met natuurlijk houtvezels. Viscose is een zachte stof met een mooie glans, wat zorgt voor een luxe uitstraling. Helaas heeft de stof ook een aantal nadelen. Ten eerste is het een minder sterke vezel, waardoor het vaak wordt vermengd met katoen. Ook heeft het materiaal een hoge brandbaarheid en is het gevoelig voor aanraking en vocht. De gevoeligheid van deze stof zorgt ervoor dat kussens met een gladde viscose stoffering een ‘shabby’ uiterlijk krijgen. Dit geeft een veranderlijke en marmerachtige uitstraling wat viscose typeert. Het laatste nadeel is dat wanneer de stof nat wordt dit direct droog moet worden gemaakt. Als de stof droog is, moet de pool worden geborsteld, zodat het weer gaat oplichten.

 

MEUBELSTOFFEN VAN SYNTHETISCH MATERIAAL

Synthetische vezels worden gemaakt uit producten afkomstig uit de olie- en chemische industrie. Er zijn tegenwoordig erg veel soorten synthetische stoffen en er komen nog steeds nieuwe soorten bij. In dit artikel worden de populairste genoemd. Alle synthetische vezels zijn sterk en bezitten een hoge slijtvastheid.

Polyester
Polyester is een sterke en elastische stof, waardoor het kreukvrij is. Het wordt vaak gecombineerd met andere vezels zoals katoen, wol of viscose. Polyester is een glanzende stof die goed bestand is tegen zonlicht. Het enige nadeel aan polyester is dat het een stof is dat snel statisch wordt.

Polyacryl
De acrylvezel is erg sterk en slijtvast, waardoor uw meubelstuk met deze stof langer mee gaat. Het geeft uw meubel een sfeervolle uitstraling. Verder is het ook gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden.

Zoals u heeft gelezen bestaan er veel verschillende meubelstoffen met ieder zijn unieke eigenschappen. Als het goed is heeft u nu een beter idee welke stof het beste bij uw meubel past. Wilt u meer weten over bepaalde stoffen en de mogelijkheden voor uw meubelstuk? Bij ons in de showroom adviseren wij u graag welke stof het beste past bij uw (her)stoffering.